Det er flere som kommer med veldig velmente forslag om økonomiske ordninger, men saken er at Gjertrudvennene ikke har en økonomi og ikke ønsker en økonomi. Vi har verken budsjett, konto eller kasse. Dette går frem av våre retningslinjer, som du kan lese her på siden.
Først og fremst er det slik at vi ikke synes det er viktig å organisere oss med en økonomi. Vi føler også at det på et vis er litt uforenlig med vårt virke å etablere en økonomi. Og behovet er også svært lite.
Folk med foreningsbakgrunn synes nok at det hører med å ha en konto, inntekter, bilag osv., men det synes ikke vi. For det å involvere økonomi fører også til at det stilles krav til oss på ulike vis; konto, registrering, regnskap, oversikt, regnskapsfører osv. I tillegg ønsker vi å unngå at det på noen måte kan skje at det oppstår økonomisk utroskap.
En annen side av dette er at man fort vil bruke en del tid på dette med å skape inntekter. Man vil da ofte tenke på søknader, støtteordninger, basar, kakelotteri og annet. Og vi ønsker at Gjertrudvenners virke og oppmerksomhet kun skal dreie seg om oppgaven – det medmenneskelige. Og et tilleggspoeng er at vi med fordel kan overlate all form for pengeinnsamling til foreninger som virkelig trenger det.
Spesielt er det viktig at lokalgrupper ikke etablerer en økonomi, lager seg håndkasse, oppretter konto osv. Lokalgruppene er bare løselig tilknyttet, og styret har ikke kontroll og oversikt over lokalgruppenes virke. Det hele er svært tillitsbasert.
Som deltaker i en lokalgruppe i Gjertrudvennene, vil man sikkert få noen småutgifter, men det får man jo i livet med de hobbyer man har og det man ønsker drive med. Så en aktiv Gjertrudvenn må nok se positivt på det å dekke noen kroner selv til transport/reise til en gravferd eller til et møte i en annen by. Slik er det bare.
Det er også slik at lokalgruppene ikke kan hente inn sponsorer som betaler ut penger til lokalgruppen for at man skal få betalt en utgift. Vår anbefaling til lokalgruppen er at man lar være de tiltak som vil koste noe.
Slik tenker vi også sentralt i GV Norge. Vi tar ikke i mot utbetalinger som vi oppbevarer på konto eller i kasse. Vi i styret velger heller – når det er helt nødvendig – å anmode en sponsor om å betale regningen – uten at GV får noen del i det. Dette gjelder for eks. de avisannonsene vi har hatt. Aviser har da bidratt med en gratistjeneste.
Vi har også valgt å lage noen metallnåler. Disse ble da betalt helt privat. Som privatperson tar nålpersonen inn noen kroner som skal dekke kostnaden, forsendelsen og portoen. Det holdes utenfor GV.
Selv om GV Norge sentralt har valgt å ta et par slike utgifter, så er det altså ikke ønskelig at lokalgrupper også gjør det. Det er et skille her. Vi håper derimot på full oppmerksomhet rundt det arbeidet vårt skal dreie seg om – å stille opp for dem som ingen har.
Vårt ønske til lokalgruppen: Unngå å eksponere på dette med økonomi. Ta noen småutgifter med glede eller dropp ev. tiltaket.