Bakgrunnen for GV

Nettverket Gjertrudvennene ble opprettet i 2012 og er et privat initiativ fra medlemmer i Oslo-gruppen. Gjennom flere år har man sett oppslag i media om det triste fenomenet at noen mennesker ikke har en eneste pårørende eller venn med seg når det skal tas farvel. Tankene om å gjøre noe med dette, har lenge vært der hos flere. Arbeidet kom for alvor i gang i 2013.

Gjertrudvennene ønsker å skape oppmerksomhet rundt viktigheten av å se det enkelte menneske i live, men vår hovedoppgave er å bidra overfor dem som ingen annen har, når livet er ved veis ende. For på den aller siste dagen vil vi ikke at et eneste menneske skal være alene. Da ønsker vi, Gjertrudvennene, å være til stede og følge, som deres venn – Gjertrudvenn.

Vi hadde lenge ønsket å gjøre noe med den triste situasjonen; det at noen er alene i døden. Dermed gikk man sammen om å starte Gjertrudvennene. Navnet Gjertrud har vi blant annet brukt fordi navnet har en god betydning.

Selve navnet Gjertrud passer, som sagt, også godt på arbeidet vårt, for vi kan si at det betyr «spyd med styrke». I Wikipedia finner vi følgende forklaring på Gjertrud-navnet: «Jentenavnet er en tysk variant av Geirtrud som består av navnedelene geir og trud, hvor geir er en nyere versjon av Geirr, som er et gammelt norrønt navn som betyr ‘spyd’, mens trud kommer av det norrøne ‘trådr’, som betyr ‘styrke’.»

Styrke, klokhet og omtanke er definitivt egenskaper Gjertrudvennene trenger i sitt virke.

Gjertrud hadde familie og gode venner og fikk en god avskjed i kapellet med mange til stede. Men dessverre er det ikke slik for alle. Det er derfor Gjertrudvennene håper å kunne bidra.